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3/5/99 

Questions from STAPPA/ALPCO to OAQPS regarding the Aerospace 
NESHAP. 
  

Question 1 - Chemical Milling Maskants  

The chemical milling maskant limits are defined by the type of etchant used 
in chemical milling.  According to discussion with industry representatives 
the of etchant does not necessarily dictate the VOC/HAP content the 
maskants used. 

The NESHAP defines chemical milling maskants application operation as 
the application of chemical milling maskant for use in type I or Type II 
chemical etchants.  The NESHAP defines type II etchant as a chemical 
milling etchant that is a strong sodium hydroxide solution containing 
amines (Type I etchants contain varying amounts of  dissolved sulfur and 
do not contain amines). 

Maskants that can be used with both type I and type II etchants could be 
considered type I chemical milling maskants and subject to the higher HAP 
or VOC content of 622 g/L. This will reduce the number of chemical milling 
maskants subject to the lower limit, 160 g/L for type II  chemical milling 
maskants and creates difficulty in determine compliance with the chemical 
milling maskant limits. 

Answer: The terms maskants were negotiated during roundtable 
discussions with States/locals and industry during rule development.  In 
accordance with 63.742, maskants that must be used with a combination of 
Type I and Type II etchants are not covered by 63.747. 
  

Question 2 -  VOC and HAPs as carcinogens and noncarcinogens  

Exemption of primer, topcoats, chemical milling maskants, strippers, and 
cleaning solvents containing HAP and VOC less than 0.1% for 
nancarcinogens. 



U. S. EPA should define which HAP and VOC are carcinogens.  The 
Aerospace NESHAP allows the use of manufacturer's supplied data or 
Method 24 to determine HAP and VOC content. [63.750(c)(1)] This 
requirement does not define what HAPs or VOCs are carcinogens.  The 
OSHA hazardous substance MSDS information is does not address all 
HAPs or VOCs 

Answer: Subpart GG allows MSDSs to be used for gathering HAP and 
VOC data.  The intent of restricting to HAP and VOC to 1% for 
noncarcinogens and 0.1% for carcinogens was to maintain the requirement 
for identifying constituent data on MSDSs as required by OSHA.  In 
accordance with 29 CFR 1910.1200(g), OSHA requires that manufacturers 
are required to report all of the following information on MSDSs: 
  

• For single chemicals, the chemical name and common name(s)  
• For a mixture, tested as a whole to determine hazard: chemical 

and common name(s) of ingredients contributing to hazard and 
common name(s) of mixture itself  

• For a mixture but not tested as a whole:  
• chemical and common name9s) of all ingredients which have been 

determined to be health hazards and which are >=1% or >=0.1% if 
carcinogenic  

•  additional ingredients if evidence that release would exceed PELs 
or TLVs  

•  all ingredients which present a physical hazard when present in 
the mixture  

Therefore, the MSDS should cover all VOC and HAPs as identified in 
Section 112 of the Clean Air Act (CAA). 
  

Question 3 -  Dedicated solvent recovery devices  

There is no definition in the rule for the term "Dedicated solvent recovery 
device" although Part (g)(1) of Section 63.750 refers to the use of such a 
device when using a material balance calculation to show compliance 
when a control device is used to reduce HAP or VOC emissions by 81% or 
better. 

Answer: The dedicated solvent recovery device under 63.750(g)(1) is the 
carbon adsorber used to comply with 63.745(d) - controlled coatings, 
63.746(c) - organic HAP containing strippers, or 63.747(d) - controlled 
maskants. 
  

Question 4 -  Rolling averages  

There appears to be a conflict with the requirements of 63.753 (c)(iv)(A), 
which concerns various reporting requirements, and 63.750 (g)(1) of the 
Text methods and procedures. 

63.753 (c)(iv)(A) requires for carbon absorbers, an indication of each rolling 



period when the overall control efficiency of the control system is 
calculated to be less than 81%, plus the initial material balance calculation, 
and any calculated exceedances.  We believe a rolling period is only 
necessary for a mass balance calculation to determine control efficiency 
and is not needed when the capture and control efficiencies of the 
adsorber are used to determine control efficiency (the latter as determined 
by a source test and the appropriate methodology for determining capture 
efficiency). 

63.750 (g)(l) requires a material balance to be accomplished over a rolling 
7-to 30-day period.  Other parts of 63.750 (g), specifically (2) through (6), 
and only require that the capture and control efficiency of the carbon 
adsorber be equal or greater than 81%, with no material balance or any 
rolling period involved.  Thus 63.750 (g) supports the idea that a rolling 
period is only necessary for a mass balance calculation. 

Answer: 63.750(g)(1) allows the user of a dedicated solvent recovery 
device to either perform a liquid-liquid HAP or VOC material balance over 
rolling 7- to 30-day periods, or to conduct a test to determine the control 
efficiency of the unit (described under (g)(2)-(g)(4)).  If the source picks the 
rolling average (g)(1) then they need to provide material balance 
calculations.  If they pick the other they have to show the control 
efficiencies are greater than 81%.  The reporting requirement under 
63.753(c)(iv) requires all the information from both type of tests. 

There should probably be an "or" in there.  From the description, the 
material balance calculation only goes with (g)(1) and not the other parts.  
Instead of saying "the initial material balance calculation" in (c)(iv), we 
could probably say any calculations, because all of the parts require some 
type of calculation.  We will investigate further the need to change this 
requirement. 

  
 


